//Hat hasznos információ Szombathelyről

Hat hasznos információ Szombathelyről

Szombathely számos meglepetést tartogat azoknak, akik itt élnek és akik ide látogatnak. Az ország egyik legrégebbi városa számos nehézségen ment át, ám mégis rengeteg látnivaló van itt. A település már ősidők óta lakott terület, ezáltal sok emlék maradt fent a vasi helyszínről. De vajon milyen hasznos információkat érdemes tudni róla? Most minden kiderül!

1.      Információ: A város fekvése

Szombathely a Nyugat-Dunántúlon terül el, azon belül is Vas megyében. Az egyik legrégebbi városunk az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok partján fekszik. A tengerszint feletti magassága nagyjából 220 méter és mivel több dombra épült, így jelentősek a szintkülönbségek is.

2.      Információ: Szombathely címere

A város címerén egy Gyöngyöskapu kapott helyet, ami felett egy kis torony található. Ezt már a régebbi korokban is alkalmazták, így a település címere nem sokat változott.

3.      Információ: A város népessége

Szombathely jelenlegi népessége nem éri el a 80 ezer főt, ám így is Vas megye több, mint 30% éli itt mindennapjait. A város a megye legsűrűbben lakott települése, hiszen egy km2-en átlagosan körülbelül 809-en élnek. A nemek aránya, ahogy a legtöbb esetben, itt is kedvezőtlen, hiszen ezer férfira 1111 nő jut. Az átlagéletkora a hölgyeknek közel 80 év, míg a férfiaknál közel tíz évvel kevesebb, csak 71 év.

4.      Információ: A közlekedés

A város környezetében számos repülőtér is megtalálható, könnyedén eljuthatunk ugyanis Bécsbe, Pozsonyba, Grazba, Budapestre, de még Sármellékre is egyaránt. Közúton is számos oldalról megközelíthető, hiszen itt megy el az E59-es nemzetközi út, ahonnan elérhető az A2-es autópálya is Ausztriában. Ami a hazai terepet illeti, több gyorsforgalmi út is elhalad itt:

  • M87: Szombathely-Kőszeg
  • M9: Szombathely-Zalaegerszeg-Nagykanizsa-Kaposvár-Szekszárd-Szeged (M5)

Rendkívül jó továbbá a vasúti közlekedés is, hiszen a város már a 19. század végére fontos csomópont volt. Megépült a Bécsújhely-Sopron-Szombathely-Nagykanizsa vonal, később pedig számos Ausztriába vezető vasút is a helyére került. Jelenleg a település Kőszeg, Körmend, Bük, Sárevár, Répcelak és Vasvár irányból közelíthető meg vonattal. Összeköttetésben áll tovább a fővárossal, Péccsel, Győrrel, de még Szentgotthárddal is egyaránt.

5.      Információ: Kulturális intézmények

A városban számos kulturális látnivaló található. Itt működnek az alábbiak:

  • Capella Savaria
  • Mesebolt Bábszínház
  • Weöres Sándor Színház
  • Berzsenyi Dániel Könyvtár
  • Örökmozgó Művészmozi
  • Cinema City Savaria Plaza

6.      Információ: Látnivalók

A város lakott területén található például a kámoni arborétum, amely remek kikapcsolódást nyújthat az egész család számára. Ne feledkezzünk meg továbbá a Savaria Múzeumról, a Szent Márton Látogatóközpontól és persze a Megyeházáról, illetve a Szalézi templomról sem. Természetesen itt is van zsinagóga, több templom, illetve uszoda egyaránt.