//Szombathely iskolái

Szombathely iskolái

A vas megyei város bővelkedik nívós oktatási intézményekben. Itt található a Pécsi Tudományegyetem egyik kihelyezett része, de itt működik a Nagy Lajos Gimnázium, illetve a Boldog Brenner János Gimnázium egyaránt. Általános iskolákban sincs hiány, hiszen a diákok az Oladi Általános Iskolában, a Horvát Oktatási Központba és a Bercsényi Miklós alapfokú intézményben is okosodhatnak. Cikkünkben bemutatjuk a város iskoláit!

Általános iskolák Szombathelyen

A városban számos alapfokú oktatási helyszín található. A kisgyermekek számára tehát több lehetőség is rendelkezésre áll.

Oladi Általános Iskola

Az itteni iskolában a tantestület egy olyasfajta programot tervezett meg, ahol a kicsik szeretetteljes légkörben és korszerűen tanulhatják meg a legfontosabb dolgokat. Az itt végzett fiatalok magabiztosan indulhatnak neki a középiskolának, hiszen a cél az alapkészségek minél magasabb szintű elsajátítása. Itt lehetőséget adnak angol-magyar két tanítási nyelvű képzésen is részt venni. A zajmentes és tiszta levegőjű környezet pedig csak hozzájárul a gyermekek egészségéhez.

Bercsényi Miklós Általános Iskola

Az 1983 óta működő intézmény a város központjában fekszik, ahol jól felszerelt épület és modern informatikai termek várják az érdeklődő gyermekeket. A könyvtárral és étkezővel, valamint sportpályákkal rendelkező iskola tágas udvara biztosítja a kicsik számára a legfontosabb dolgokat. A legfőbb érték a tudás, így a tanulási képességeket játékos formában próbálják kibontakoztatni, mindemellett pedig próbálják fejleszteni a logikus gondolkodást is.

Középiskolák a városban

Természetesen tovább is tanulhatnak a fiatalok a különböző nívós intézményekben. Ott van például a Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola, aminek a jogelődjét még 1945-ben alapították meg. A szakgimnázium első négy évfolyama az érettségire készíti fel a tinédzsereket, de emellett már a szakmai képzések is megkezdődnek. Itt tanulhatnak gyakorló ápoló, fogászati asszisztens, de még gyógyszertári asszisztensi alapokat is egyaránt.

A Boldog Brenner János Gimnázium 2012-ben indította el az első nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályát. Az ötödik osztálytól kezdve kiemelten oktatják a társadalom és persze a természettudományi tárgyakat is. Fontos továbbá a nyelvismeret, így erre is hangsúlyt fektetnek. Az idegen nyelvet első két osztályban heti egy, harmadikban heti kettő, negyediktől pedig heti három órában oktatják.

Ne feledkezzünk meg továbbá a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumról sem. Ez a megye egyetlen középfokú művészeti képzést oktató helyszíne. A zeneművészeti tagozat már 1975 óta működik, ami mellé később hozzájött az ipar- és a képzőművészeti részleg is. Mivel itt viszonylag alacsony tanulói létszámmal működnek az osztályok, így mindenki egyéni bánásmódban részesülhet.

A főiskolák és egyetemek

Természetesen a város felsőfokú intézményeket is működtet. Az alábbi helyszíneken tanulhatnak tovább az érettségizett diákok:

  • Eötvös Lóránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ
  • Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központ
  • ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Multidiszciplináris Kutató Központ