//Szombathely látnivalói

Szombathely látnivalói

Miután Szombathely az ország egyik legrégebbi városa, így bővelkedik csodálatos látnivalókban. Ha tehát történelmi egyediségekről van szó, akkor a város nem fog csalódást okozni számunkra. A római kultúra romjai mellett számos modern kulturális intézmény is található erre. Lássuk tehát Szombathely nevezetességeit!

Csónakázó-tó

Szerencsére nem túl messze a várostól található a szombathelyi Csónakázó-tó, ahova sok helyi lakos és számos távoli turista érkezik nap, mint nap. A tó partján több fapad is van, a kavicsos járták pedig vonzzák a pihenni vágyó személyeket. Itt lehetőség van horgászni is, így elő a botot és már mehettek is egyet kikapcsolódni a közeli tóra. Tökéletes úti cél mindenki számára, aki csak élvezni szeretne egy csendes napot!

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

Akik igazán szeretik a római kultúrát, azok számára Szombathely tökéletes helyszín lehet. Itt található az ország egy legérdekesebb és legjelentősebb római ereklyéje is, azaz Isis Istennő szentélye. A régi műhelyt mára már csodálatosan felújították, így színházi előadásokat és különböző szabadtéri operákat is tartanak itt. Ide tartozik még a Romkert is, ahol Hermész szentélyének pár maradványai is jelen vannak. Fennmaradt továbbá a Borostyánút egyik szakasza is, amit szintén itt lehet megtekinteni.

Vasi Skanzen

A helyi skanzen igazi időutazásra visz bennünket. Betekintést nyerhetünk abba, hogyan is éltek az emberek 100-200 évvel ezelőtt ezen a területen. A szabadtéri múzeum egy hatalmas zöld placcon terül el, ahová több tájházat építettek, korhű stílusnak megfelelően. A kinti területen ráadásul számos falusi haszonállattal is találkozhatunk, így a Vasi Skanzen remek kikapcsolódás az egész család számára.

Szombathely látnivalóinak listája

Persze nem csak ennyiből áll a város, hiszen itt az alábbi helyszíneket látogathatjuk még meg:

  • Szombathelyi Képtár: A képtár alig pár méterre az Iseum mellett kapott helyet, így nem kell messzire menni egy újabb csodáért. Itt mindig érdekes kiállításokkal várják az érdeklődő helyieket és turistákat egyaránt. Bármikor is térünk be ide, mindig más-más érdekességet fedezhetünk fel.
  • Kámoni arborétum: Miután a városban több meseszép park is helyet kapott, így nem csoda, hogy arborétumnak is jutott hely. A települést számos patak és kavicsos ösvény szeli át, amik tökéletesek egy romantikus sétára vagy egy családi kikapcsolódásra. Az arborétum lakott területen található, így menedéket biztosít például a nyári hőségben is.
  • Sarlós Boldogasszony Székesegyház: A templom az ország harmadik legnagyobb ilyesfajta épülete. A legmagasabb pontját szinte az egész városban látni lehet és bár az eredeti változata az második világháborúban leomlott, két év alatt újra felépítették azt. Itt rendszeresen tartanak miséket, ahová mindenkinek érdemes legalább egyszer ellátogatnia.